Violete de Parma – ingrijire si inmultire

Violetele de Parma (Saintpaulia sau Violete africane) sunt florile copilariei pentru cei mai multi dintre noi. Bunicile sau mamele noastre sigur au avut macar una sau doua pe pervazul casei, pline de flori colorate –  roz, mov, lila, albe, rosii, pestrite – atatea si atatea optiuni. Sunt unele dintre cele mai usor de ingrijit flori, atunci cand stii cum sa faci asta. Flori perene, de care te poti bucura pentru mai multi ani, cu o inmultire foarte usoara, asa ca daca ai o planta imbatranita si care si-a pierdut aspectul atragator, poti sa o inlocuiesti chiar tu foarte usor.

violeta de Parma cu flori lila
violeta de Parma inflorita

Violeta de Parma are frunzele carnoase, acoperite cu perisori fini, si asezate in rozeta. Cu timpul frunzele vor imbatrani, asa ca pentru a intineri planta si stimula inflorirea, poti sa rupi din frunzele bazale, usor ingalbenite. Daca nu vrei sa le arunci, poti sa pui in apa la inmultit. Asa am ajuns eu sa am vreo 5 borcane pline de frunze la inradacinat. Sa vad mai incolo ce fac cu ele…

Floarea de obicei infloreste mai abundent de primavara pana toamna, iar florile sunt foarte rezistente, deci te vei bucura de ele pentru luni in sir. La mine cam toate au inflorit mereu iarna sau primavara, dar de obicei infloresc de mai multe ori pe an.

Violete de Parma – Ingrijire

Ingrijirea violetelor de Parma presupune asigurarea unor conditii apropiate de cele din mediul natural al plantei. Cea mai des intalnita problema este udarea in exces, ce poate duce la putrezirea plantei si moartea ei. Daca vrei sa afli cum sa nu faci asta, citeste in continuare.

Violete de Parma – temperatura

Temperatura optima pentru violeta de parma este intre 20 si 24 de grade Celsius. Desi poate rezista si la temperaturi mai scazute (nu mai putin de 16) sau mai ridicate (nu mai mult de 28), incearca sa nu o tii intr-un spatiu necorespunzator prea mult timp. Nici tie nu ti ar placea sa stai iarna in frig, sau vara pe canicula, nu?

Violete de Parma- udarea

Udarea pentru violeta de Parma este foarte importanta, pentru ca planta este predispusa putrezirii in conditii nefavorabile. Nu trebuie udata niciodata pe frunze, mai ales daca sta in soare, sau este frig si apa nu se evapora repede. In primul caz vei arde frunzele, in cel de-al doilea frunzele vor putrezi sau mucegai.  Pentru ca violeta de Parma este o planta ‘plina de apa’ cumva (daca nu ma crezi, rupe o frunza – este de-a dreptul crocanta) nu va suporta o udare in exces.

Cel mai simplu este sa o uzi prin capilaritate. Nu stii ce e asta? Pune ghiveciul intr-un vas cu apa, si lasa planta sa traga singura cantitatea de apa care ii este necesara. O poti lasa asa 10 minute, apoi o scoti si o asezi la locul ei. Sau ii poti pune apa in farfurioara, si verifici din cand in cand – daca toata apa dispare, atunci o mai uzi o data. Daca apa stagneaza, inseamna ca nu mai are nevoie, si o poti arunca din farfurie. Ai grija insa – un pamant care a fost lasat sa se usuce prea mult timp devine hidrofob – trebuie sa lasi mai mult planta la udat. Un pamant deja imbibat cu apa va absorbi si mai multa apa, repede. Greutatea ghiveciului ar trebui sa iti spuna daca planta trebuie udata sau nu.

Un alt lucru de luat in considerare este apa pe care o folosesti cand uzi. Cel mai bine este sa o lasi intr-un recipient neacoperit (o sticla fara dop, de exemplu) pentru 24 sau 48 de ore. Clorul se va evapora, si apa va fi la temperature camerei atunci cand uzi florile. Perfect!

Violete de Parma – fertilizare

Din doua in doua saptamani poti adauga si fertilizant in apa cu care o uzi, sau poti folosi batoane fertilizante, pentru o perioada mai indelungata fara griji. Eu prefer tot fertilizarea la udare, nu stiu ce spune asta despre mine, probabil ca imi place sa ma tin ocupata…  Iarna nu e nevoie de o fertilizare atat de intensa (valabil pentru majoritatea florilor), poti sa o faci cam la 1-2 luni.

Violeta de Parma – lumina

Unde asezi violeta de Parma este de asemenea foarte important – prea putina lumina, si vei avea putine flori, si rar. Prea multa lumina, si vei arde si decolora frunzele. Moderatia este cea mai buna in acest caz. Floarea nu suporta soarele direct – vei vedea dintr-o data pe violeta de Parma frunze patate, arse, decolorate. Cel mai bine ar fi sa stea intr-o zona cu lumina puternica, dar indirecta. Sau un geam pe est, vest (nu pe sud), unde soarele nu bate decat putin timp, si la ore la care este mai putin puternic. Daca observi ca planta pare decolorata, o muti intr-o zona cu mai putina lumina.

violeta de Parma inflorita
violeta de Parma inflorita

Violeta de Parma – solul

Pentru violeta de Parma am folosit mereu un pamant de flori, pe care l-am imbogatit cu perlit sau nisip. Asta pentru ca planta poate putrezi usor daca pamantul nu are o buna drenare, si prefer sa previn, decat sa tratez.  Daca stii ca ai tendinta sa uzi prea mult florile (din dragoste, nu din altceva), ar fi mai bine sa incerci si tu asta. Ghiveciul trebuie sa fie adaptat florii. Un pui cu cateva frunze va sta cel mai bine intr-un ghiveci mic, pe cand o planta matura are nevoie de un ghiveci cu un diametru de aproximativ 10 cm, maxim 15 cm. Planta poate fi mutate intr-un ghiveci putin mai mare la 1-2 ani, preferabil cand nu are flori, sau daca ghiveciul este deja destul de mare, poti doar sa ii inlocuiesti o parte din pamant.

Violeta de parma – ingrijire iarna

Ingrijirea violetelor iarna reprezinta un echilibru intre toate cele de mai sus. Toate florile si plantele se uda mai putin iarna – fiind mai rece, apa se evapora mai greu, iar plantele de obicei intra in repaos, deci nu mai consuma atat de multe resurse precum vara. Deci pe langa asigurarea unei temperaturi optime, trebuie sa te asiguri ca nu uzi prea mult violeta.  In concluzie – 20 de grade, apa mai putina decat vara, lumina suficienta (soarele este mai putin puternic, deci sansele sa o arda sunt mai mici decat vara) si floarea ta ar trebui sa fie fericita si iarna. Este de preferat sa nu o asezi langa un calorifer, unde aerul cald si uscat ar putea afecta violeta. 

Violeta de parma  – frunze patate si decolorate

Atunci cand soarele este prea puternic, frunzele violetelor vor fi patate, decolorate. Muta planta in alt loc, mai putin insorit, si problema va disparea (nu si frunzele patate, din pacate, acelea vor fi tot acolo. Dar le poti rupe, si pune la inmultit. Si asa o problema devine un lucru pozitiv – si mai multe violete de Parma). O alta posibilitate este udarea cu apa rece – nu ai lasat-o cele 24 de ore, nu?

Violeta de parma – frunze moi

Daca violetele de parma au frunzele moi – sunt 2 variante. Sunt moi si decolorate, pline de apa? Atunci ai udat prea mult floarea, si incepe sa putrezeasca. Rupe frunzele afectate, si ai mare grija la udarea pe viitor a violetei. Daca planta a fost foarte afectata, si a inceput sa putrezeasca si tulpina, salvarea ei este foarte dificila. Poti rupe cateva frunze sanatoase si sa le pui la inradacinat, pentru a te asigura ca nu vei pierde floarea de tot.  Daca in schimb frunzele sunt moi si uscate atunci probabil nu ai udat-o suficient. Spune sincer, ai uitat de ea, nu-i asa?

Violeta de parma – daunatori

Orice floare poate fi afectata de unii daunatori, asa ca nu e cazul sa te sperii, doar sa nu ii lasi prea mult netratati, pentru ca vor afecta si florile din jur. Cel mai des intalniti sunt afidele, acarienii (paianjeni), musculita alba si nematodele. Tratamentul va fi specific in functie de daunatorul prezent.

Violeta de parma – boli

Nu este o floare pretentioasa, si nu are multe boli, dar cele pe care le poate contracta apar de obicei in conditiile unei udari excesive, combinata cu o slaba circulatie a aerului si o temperatura scazuta – mana de sol si putregaiul cenusiu.

Inmultirea violetelor de parma

violete de parma inmultire
violete de Parma inmultite prin frunze

Violetele de Parma sunt unele dintre cele mai usor de inmultit flori. Butasirea prin frunze se face prin apa (eu asa procedez mereu, pentru ca pot observa formarea noilor radacini) sau direct in sol, in pamant amestecat cu perlit sau nisip. Nu aseza in ghivece mai mult de o floare, si alege mereu un ghiveci potrivit florii respective. Daca o asezi intr-un ghiveci prea mare, sansele sa o uzi excesiv cresc, si planta nu se va dezvolta corespunzator.

Sper ca informatiile sa iti fie de folos, pentru ca mereu e mai bine sa inveti din greselile altora, nu?

Sursa foto: arhiva plantdesign.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *